Zásady správné argumentace

Zásady správné argumentace

Bakalářské nebo diplomové práce jsou nedílnou součástí studia na vysoké škole. Jejich prostřednictvím studenti dokazují, že své znalosti zvládnou využít také v praxi a následně je interpretovat. Pro perfektní interpretaci znalostí a získaných výsledků je však potřeba osvojit si zásady správné argumentace. Tak pojďme na to.

Zásada první: Vyjadřujte se v první osobě

Bakalářku nebo diplomku můžete psát třeba v trpném rodě. Jeho použití je však poměrně náročné a ne vždy se hodí. Další možností je takzvaný autorský plurál, tedy první osoba množného čísla. Pokud však budete psát například o praktické části, kterou jste vypracovali na vlastní pěst, autorským plurálem své zásluhy výrazně oslabíte. Poslední a pro spoustu studentů asi nejjednodušší variantou je psát v první osobě jednotného čísla.

Stačí si tedy jen vybrat, ve které osobě pro vás bude psaní závěrečné práce přirozenější. Nezapomeňte však, že zvolenou gramatickou osobu je důležité důsledně dodržovat v celém textu.

Zásada druhá: Vytvořte si logickou strukturu a držte se jí

Závěrečná práce musí mít jasnou strukturu, která bude logicky směřovat od úvodu až po závěr. Možná si říkáte, že to je přece jasné. Ve výsledku však většina studentů umísťuje jednotlivé kapitoly své práce naprosto nelogicky. Při tvorbě struktury se proto pořádně zamyslete, o čem budete psát a co by mělo vždy následovat, aby byl text plynulý a jasný.

Zásada třetí: Pište stručně a jasně, přesto podrobně

Zkrátka žádná omáčka, žádné výplňkové výrazy a už vůbec žádné kudrlinky. Stručné a jasné vyjadřování vám však nesmí zabránit v tom, abyste byli podrobní, přednesli všechny důležité informace a detailně okomentovali své poznatky a závěry.

Nebojte se také používat terminologii daného oboru – zvýšíte tím odbornost a prestiž své bakalářské nebo diplomové práce. Než termín použijete, přesvědčte se v kvalitním slovníku cizích slov, že jeho významu opravdu rozumíte. Nic se však nemá přehánět.

Zásada čtvrtá: Fakta jsou základem úspěchu

V práci představujte fakta, nikoli pouhé domněnky. Uvádějte pečlivě ověřené informace podložené seriózní vědeckou literaturou (nezapomínejte na citace).

Zásada pátá: Hrubkám vstup zakázán

Pravopisné a typografické chyby, těžkopádné formulace a další formální nedostatky jsou vždy na úkor kvality, a tím i příznivého ohodnocení vaší práce. Pro zběžnou kontrolu pravopisu můžete využít třeba automatické opravy, které nabízí většina textových dokumentů. Nezachytí ale všechno. Svou práci si tak na závěr ještě několikrát a pořádně přečtěte. A pokud si nejste v pravopise a gramatice jistí, svěřte text před odevzdáním do rukou odborníka – investice za korekturu se u vaší životní práce rozhodně vyplatí.

  • SeminarkyZa1
  • 21.05.2018
  • 0

RYCHLE VYŘEŠÍME, CO VÁS TRÁPÍ. VYBERTE SI NÍŽE.



JIŽ DO 12 DNŮ

Nečtěnější blog

Nepodceňte formátování práce – vyplatí se to!

  • 22.04.2019
  • 0

Co se vám vybaví jako první, když se řekne formátování práce? Pokud je to například nastavení řádkování nebo velikosti písma, můžete se pochválit. Nenapadlo-li vás v souvislosti s tímto slovním spojení ale vůbec nic, nemějte obavy. My se nyní na formátování práce zaměříme – a potom už bude mít každý jasno v tom, o co se jedná a k čemu je to dobré.

Více

Inspirace vs. plagiátorství: co se ještě toleruje a co ne?

  • 04.03.2019
  • 0

Inspirovat se je naprosto v pořádku, opisovat a kopírovat cizí dílo už přijatelné není. Kde ale leží pomyslná hranice mezi inspirací a plagiátorstvím? Co si můžete při psaní dovolit a jak se vyhnout případným problémům po odevzdání práce?

Více

6 důležitých součástí každé práce do školy

  • 14.05.2018
  • 0

Každá práce by měla mít v první řadě formu. Je jasně dáno, co musí obsahovat a na co byste rozhodně neměli při psaní zapomenout. Její struktura je totiž stejně důležitá jako samotný obsah, a proto si dejte záležet. Nyní se zaměříme na 6 důležitých součástí každé práce, ve kterých studenti často chybují.

Více

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Plné znění pravidel pro zpracování osobních údajů. Další informace