[Blog]

Ginkgo biloba – zázračný strom nejen pro bystřejší mysl a lepší paměť

Ginkgo biloba – strom známý také jako jinan dvoulaločný – má nepochybně své místo v tradiční čínské medicíně, kde se využívá již po staletí. Jaké jsou ale jeho účinky na lidský organismus?



Léčivé účinky posvátného stromu

Ginkgo biloba obsahuje takzvané ginkgolidy, tedy biologicky aktivní laktony, látky patřící mezi terpeny. Významný je především ginkgolid B, který se využívá k „preventivní léčbě“ cerebrovaskulárních onemocnění nebo migrény. Kromě terpenů obsahuje Ginkgo biloba také flavonoidy, které jsou stejně jako terpeny známé pro své antioxidační účinky

Výtažky z listů Ginkgo biloby rozšiřují cévy a zvyšují tak prokrvení celého organismu – a v souvislosti s tím i zásobování těla kyslíkem a živinami. Přispívají tak ke zvýšení výkonu mozku a soustředění. Kromě příznivého vlivu na kognitivní funkce pomáhají při boji s nedostatečným prokrvením končetin a syndromu studených nohou i rukou. Údajně zajišťují také lepší prokrvení středního ucha při problémech s nedoslýchavostí nebo hučením v uších

Předpokládaný příznivý efekt u jedinců trpících Alzheimerovou chorobou však nebyl prokázán. Příznivý vliv této rostliny na činnost mozku v souvislosti s jeho lepším prokrvením je však jasný. 

Využití v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně našly své uplatnění jak listy, tak i plody jinanu dvoulaločného – zde je tato rostlina známá také pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Rovněž se využívala pro lepší paměť a bystřejší mysl.

Přitom historie užívání plodů pro léčebné účely je datována mnohem dříve. Nicméně v současné době se pro své léčivé schopnosti používají spíše listy, zatímco plody se v Číně servírují ve formě pokrmu na slavnostních událostech, jako jsou například svatby. 

Doplňky stravy a další výrobky

Výtažky z listů Ginkgo biloby najdete na českém trhu především v podobě doplňků stravy na podporu kognitivních funkcí. Z této rostliny se také vyrábí masti, pleťové masky nebo kapky. Stejně tak si můžete z listů připravit lahodný čaj.

Sdílet

Podobné články

18. 05. 2020

Vše, co byste měli vědět o hořčíku ve formě sloučeniny zvané hydrogenuhličitan hořečnatý

Hořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy. Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?

27. 01. 2020

Nedostatek vitamínu B a jeho příznaky

Vitamínů B je hned několik; přesněji řečeno osm. Souhrnně se někdy označují jako B-komplex a jejich význam je pro lidské tělo obrovský, účastní se totiž především řady metabolických procesů. Nicméně lidský organismus si nedokáže vitamíny B vytvářet sám, proto je musí přijímat prostřednictvím stravy. Vyšší spotřebu vitamínů z řady B mohou mít například ženy užívající hormonální antikoncepci nebo lidé trpící mentální anorexií. Svou roli hraje také časté užívání alkoholu a problémy s trávicím traktem, kdy může být správné vstřebávání tohoto vitamínu ohroženo. Na dostatečný přísun vitamínu B by si měli dát pozor také lidé s vegetariánskou nebo veganskou stravou – a případně by měli zvážit i některý z doplňků stravy.

13. 04. 2020

Vitamíny skupiny B a jejich důležitá role v lidském těle

Vitamíny s označením B možná znáte také jako B-komplex, což je souhrnný název pro celkem 8 vitamínů patřících do této skupiny. Ačkoli se jedná o chemicky odlišné látky, vzájemně se doplňují ve svém působení a jsou klíčovou součástí buněčného metabolismu. Přitom hrají roli kofaktorů, které jsou nezbytné pro funkci určitých enzymů, nebo jejich prekurzorů, ze kterých následně kofaktory vznikají. Všechny vitamíny ze skupiny B jsou rozpustné ve vodě a přebytečné množství tak odchází z těla ven močí. Na jednu stranu je to výhodné, jelikož v podstatě nehrozí předávkování, na druhou stranu je nejsme schopni v těle ukládat ani vyrábět, a proto je musíme neustále přijímat prostřednictvím stravy.

Novinky do vašeho e-mailu

Získejte informace, jak si zjednodušit studium a bonusy zdarma

Odesláním formuáře souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů

Copyright © seminarkyza1.cz 2024

Převodem logo Mastercard logo Gopay logo Visa logo