Ginkgo biloba – strom známý také jako jinan dvoulaločný – má nepochybně své místo v tradiční čínské medicíně, kde se využívá již po staletí. Jaké jsou ale jeho účinky na lidský organismus?
Ginkgo biloba obsahuje takzvané ginkgolidy, tedy biologicky aktivní laktony, látky patřící mezi terpeny. Významný je především ginkgolid B, který se využívá k „preventivní léčbě“ cerebrovaskulárních onemocnění nebo migrény. Kromě terpenů obsahuje Ginkgo biloba také flavonoidy, které jsou stejně jako terpeny známé pro své antioxidační účinky.
Výtažky z listů Ginkgo biloby rozšiřují cévy a zvyšují tak prokrvení celého organismu – a v souvislosti s tím i zásobování těla kyslíkem a živinami. Přispívají tak ke zvýšení výkonu mozku a soustředění. Kromě příznivého vlivu na kognitivní funkce pomáhají při boji s nedostatečným prokrvením končetin a syndromu studených nohou i rukou. Údajně zajišťují také lepší prokrvení středního ucha při problémech s nedoslýchavostí nebo hučením v uších.
Předpokládaný příznivý efekt u jedinců trpících Alzheimerovou chorobou však nebyl prokázán. Příznivý vliv této rostliny na činnost mozku v souvislosti s jeho lepším prokrvením je však jasný.
V tradiční čínské medicíně našly své uplatnění jak listy, tak i plody jinanu dvoulaločného – zde je tato rostlina známá také pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Rovněž se využívala pro lepší paměť a bystřejší mysl.
Přitom historie užívání plodů pro léčebné účely je datována mnohem dříve. Nicméně v současné době se pro své léčivé schopnosti používají spíše listy, zatímco plody se v Číně servírují ve formě pokrmu na slavnostních událostech, jako jsou například svatby.
Výtažky z listů Ginkgo biloby najdete na českém trhu především v podobě doplňků stravy na podporu kognitivních funkcí. Z této rostliny se také vyrábí masti, pleťové masky nebo kapky. Stejně tak si můžete z listů připravit lahodný čaj.
Věděli byste, proč je kyselina listová tolik důležitá pro lidský organismus? Nebo ve kterých potravinách se nachází? To i mnohem více se dozvíte v tomto článku.
VíceŽenšen, také známý jako všehoj, je přímo kouzelná rostlina s blahodárnými účinky na lidské tělo, která má již po staletí své místo v tradiční čínské i ruské medicíně.
VíceHořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy. Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?
Více