Vitamíny s označením B možná znáte také jako B-komplex, což je souhrnný název pro celkem 8 vitamínů patřících do této skupiny. Ačkoli se jedná o chemicky odlišné látky, vzájemně se doplňují ve svém působení a jsou klíčovou součástí buněčného metabolismu. Přitom hrají roli kofaktorů, které jsou nezbytné pro funkci určitých enzymů, nebo jejich prekurzorů, ze kterých následně kofaktory vznikají.
Všechny vitamíny ze skupiny B jsou rozpustné ve vodě a přebytečné množství tak odchází z těla ven močí. Na jednu stranu je to výhodné, jelikož v podstatě nehrozí předávkování, na druhou stranu je nejsme schopni v těle ukládat ani vyrábět, a proto je musíme neustále přijímat prostřednictvím stravy.
Thiamin se podílí na uvolňování energie z karbohydrátů, tedy sacharidů. Pozitivně působí na nervový systém, srdce a svaly. Vyskytuje se například v kvasnicích, obilovinách nebo ořeších.
Riboflavin nebo také vitamín G je důležitý pro uvolňování energie z proteinů, tuků a bílkovin. Jeho zdrojem mohou být opět kvasnice nebo také mléko, vejce, játra a další potraviny.
Niacin je známý i jako vitamín PP. Vyskytuje se ve 2 strukturních formách. První z nich je kyselina nikotinová, která přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Druhou strukturní formou je nikotinamid, který je důležitý pro správnou činnost nervového systému, srdce a svalů. Vitamín B3 se také významně podílí na energetickém metabolismu buněk. Zajímavé je, že lidské tělo je schopné tento vitamín vytvářet, ale pouze v omezeném množství. Jeho zdrojem jsou potom například kvasnice, mléko, vejce, játra, fazole nebo listová zelenina.
O kyselině pantothenové jste určitě už slyšeli – respektive o panthenolu, jejím provitamínu. Často se totiž přidává do kosmetických výrobků a opalovacích krému, protože má příznivý vliv na pokožku, vlasy i nehty.
Aktivní forma vitamínu B5 se nazývá koenzym A, což je také poměrně známý termín. Podílí se na metabolismu sacharidů a lipidů nebo na syntéze aminokyselin, mastných kyselin, neurotransmiterů a dalších – pro tělo důležitých – látek. Najdete ho v luštěninách, játrech, listové zelenině nebo třeba arašídech.
Vitamín B6 se vyskytuje ve 3 formách – pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin. Je důležitou součástí metabolismu aminokyselin a podílí se také na tvorbě neurotransmiterů. Příznivě působí na nervovou soustavu a pomáhá s bojem proti únavě. Jeho zdrojem jsou například vejce, mléko, brambory, listová zelenina, ořechy nebo banány.
Biotin nebo také koenzym R či vitamín H se účastní metabolismu lipidů a bílkovin. Pomáhá při únavě a je důležitý pro zdravý vzhled kůže a vlasů. Opět jej najdete v kvasnicích, vejcích, játrech nebo ořeších.
Kyselina listová je klíčový vitamín pro syntézu nukleových kyselin, tedy DNA i RNA, a pro krvetvorbu. Také má význam pro zdravý vývoj plodu, jelikož snižuje riziko vad nervového a srdečního systému. Vyskytuje se ve spoustě potravin – třeba v listové zelenině, luštěninách, játrech nebo kvasnicích.
Kobalamin je z hlediska struktury poměrně složitá látka, které má vliv na správnou funkci nervového systému. Zlepšuje paměť a soustředění. Účastní se také krvetvorby nebo syntézy DNA. Je přítomný například v mléce nebo vejcích.
Je zřejmé, že vitamíny skupiny B jsou pro lidské tělo opravdu důležité. Skvělou zprávou ale je, že se vyskytují v běžně dostupných a konzumovaných potravinách. Jejich množství je ale přesto vhodné průběžně doplňovat prostřednictvím výživových doplňků.
Věděli byste, proč je kyselina listová tolik důležitá pro lidský organismus? Nebo ve kterých potravinách se nachází? To i mnohem více se dozvíte v tomto článku.
VíceKofein je psychoaktivní droga rozšířená po celém světě. Stimuluje centrální nervovou soustavu a pomáhá tak při boji s únavou. Příznivě ovlivňuje také paměť, schopnost soustředit se a v neposlední řadě má pozitivní vliv i na psychiku.
VíceVitamínů B je hned několik; přesněji řečeno osm. Souhrnně se někdy označují jako B-komplex a jejich význam je pro lidské tělo obrovský, účastní se totiž především řady metabolických procesů. Nicméně lidský organismus si nedokáže vitamíny B vytvářet sám, proto je musí přijímat prostřednictvím stravy. Vyšší spotřebu vitamínů z řady B mohou mít například ženy užívající hormonální antikoncepci nebo lidé trpící mentální anorexií. Svou roli hraje také časté užívání alkoholu a problémy s trávicím traktem, kdy může být správné vstřebávání tohoto vitamínu ohroženo. Na dostatečný přísun vitamínu B by si měli dát pozor také lidé s vegetariánskou nebo veganskou stravou – a případně by měli zvážit i některý z doplňků stravy.
Více