[Blog]

Seznamte se: omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Ryby a mořské řasy mají přinejmenším jedno společné, a to obsah omega-3 mastných kyselin, které hrají významnou roli v lidském metabolismu, přestože si je sami nedokážeme vyrobit a musíme je doplňovat prostřednictvím stravy.

V případě některých onemocnění je jejich pozitivní účinek dodnes nejasný, navzdory tomu se však obecně považují za látky prospěšné pro správnou funkci mozku i srdce. 

Proč právě omega-3?

Molekuly mastných kyseliny mají dva konce. Na jedné straně je přitom konec karboxylové kyseliny (-COOH, tzv. začátek řetězce) a na druhé se zase nachází metylový konec (-CH3, tzv. konec řetězce neboli omega). Číslo 3 v názvu této molekuly potom označuje umístění první dvojné vazby od konce molekuly. 

ALA, EPA, DHA

Pro zdraví člověka jsou významné především 3 omega-3 nenasycené mastné kyseliny – kyselina linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Kyselina linolenová se přitom nachází v rostlinných olejích, jejichž zdrojem mohou být třeba ořechy, semínka nebo mořské řasy. EPA a DHA byste naopak hledali v živočišných produktech, například v rybách nebo rybím oleji.

Význam pro lidské tělo

Omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli především v souvislosti s normální funkcí lidského metabolismu. Jsou důležité pro správnou činnost kardiovaskulárního a nervového systému. Dlouhodobá konzumace omega-3 mastných kyselin tak snižuje například pravděpodobnost náhlého srdečního selhání nebo infarktu myokardu u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Omega-3 mastné kyseliny jsou také významné pro imunitní systém, a mají dokonce protizánětlivé účinky. Dále zlepšují paměť a funkci myšlení. Pozitivních účinků na lidské tělo mají však mnohem víc.

Omega-3 mastné kyseliny ve výživě

Míra konzumace omega-3 mastných kyselin je v současné době alarmující především v západním světě, kde v běžné stravě převažují omega-6 mastné kyseliny. Množství omega-3 a omega-6 ve stravě by přitom mělo být vyvážené. Obecně se doporučuje každý týden zařadit do svého jídelníčku rybí maso.

Ale přiznejme si, většina z nás vidí rybu na talíři jednou za měsíc a někteří ani to ne. V takovém případě může být alternativním řešením některý z doplňků stravy. Příznivých účinků této látky na lidské tělo je totiž opravdu spousta a není dobré její pravidelný příjem prostřednictvím stravy nebo jejích doplňků podcenit.

Sdílet

Podobné články

06. 04. 2020

3 tipy na zpracování léčivých bylin

Léčivé byliny jsou všude kolem nás. Stačí se v nich jen trochu vyznat, vyrazit na procházku a nasbírat si některé z nich na povzbuzení, pro případ nemoci nebo jen tak pro radost. Jaký způsobem je ale zpracovat, aby vám vydržely co nejdéle?

Novinky do vašeho e-mailu

Získejte informace, jak si zjednodušit studium a bonusy zdarma

Odesláním formuáře souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů

Copyright © seminarkyza1.cz 2023

Převodem logo Mastercard logo Gopay logo Visa logo