Ryby a mořské řasy mají přinejmenším jedno společné, a to obsah omega-3 mastných kyselin, které hrají významnou roli v lidském metabolismu, přestože si je sami nedokážeme vyrobit a musíme je doplňovat prostřednictvím stravy.
V případě některých onemocnění je jejich pozitivní účinek dodnes nejasný, navzdory tomu se však obecně považují za látky prospěšné pro správnou funkci mozku i srdce.
Molekuly mastných kyseliny mají dva konce. Na jedné straně je přitom konec karboxylové kyseliny (-COOH, tzv. začátek řetězce) a na druhé se zase nachází metylový konec (-CH3, tzv. konec řetězce neboli omega). Číslo 3 v názvu této molekuly potom označuje umístění první dvojné vazby od konce molekuly.
Pro zdraví člověka jsou významné především 3 omega-3 nenasycené mastné kyseliny – kyselina linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Kyselina linolenová se přitom nachází v rostlinných olejích, jejichž zdrojem mohou být třeba ořechy, semínka nebo mořské řasy. EPA a DHA byste naopak hledali v živočišných produktech, například v rybách nebo rybím oleji.
Omega-3 mastné kyseliny hrají důležitou roli především v souvislosti s normální funkcí lidského metabolismu. Jsou důležité pro správnou činnost kardiovaskulárního a nervového systému. Dlouhodobá konzumace omega-3 mastných kyselin tak snižuje například pravděpodobnost náhlého srdečního selhání nebo infarktu myokardu u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Omega-3 mastné kyseliny jsou také významné pro imunitní systém, a mají dokonce protizánětlivé účinky. Dále zlepšují paměť a funkci myšlení. Pozitivních účinků na lidské tělo mají však mnohem víc.
Míra konzumace omega-3 mastných kyselin je v současné době alarmující především v západním světě, kde v běžné stravě převažují omega-6 mastné kyseliny. Množství omega-3 a omega-6 ve stravě by přitom mělo být vyvážené. Obecně se doporučuje každý týden zařadit do svého jídelníčku rybí maso.
Ale přiznejme si, většina z nás vidí rybu na talíři jednou za měsíc a někteří ani to ne. V takovém případě může být alternativním řešením některý z doplňků stravy. Příznivých účinků této látky na lidské tělo je totiž opravdu spousta a není dobré její pravidelný příjem prostřednictvím stravy nebo jejích doplňků podcenit.
Kofein je psychoaktivní droga rozšířená po celém světě. Stimuluje centrální nervovou soustavu a pomáhá tak při boji s únavou. Příznivě ovlivňuje také paměť, schopnost soustředit se a v neposlední řadě má pozitivní vliv i na psychiku.
VíceŽenšen, také známý jako všehoj, je přímo kouzelná rostlina s blahodárnými účinky na lidské tělo, která má již po staletí své místo v tradiční čínské i ruské medicíně.
VíceHořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy. Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?
Více