Vše, co byste měli vědět o hořčíku ve formě sloučeniny zvané hydrogenuhličitan hořečnatý

Vše, co byste měli vědět o hořčíku ve formě sloučeniny zvané hydrogenuhličitan hořečnatý

Hořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy.

Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?

Hydrogenuhličitan hořečnatý aneb magnesium bikarbonát

Hydrogenuhličitan hořečnatý je vodná sůl kyseliny uhličité. Vyskytuje se pouze v tekutém stavu – oproti bezvodé formě této látky (uhličitan hořečnatý), kterou používají například gymnasté před cvičením, aby jim neklouzaly ruce. Dále je součástí mnoha léčiv a doplňků stravy, kde slouží jako plnidlo.

To by byl zevrubný popis této zajímavé sloučeniny. Teď se však podíváme na její vlastnosti. Hydrogenuhličitan hořečnatý je schopný neutralizovat kyselé prostředí, které vytváří zejména metabolity vznikající v lidském těle. Vyrovnává tak pH a udržuje ho na přijatelné hladině. Také přispívá lepšímu trávení nebo vstřebávání živin a zlepšuje funkci myšlení a koncentrace. 

Bikarbonátový pufrovací systém

Za příznivé vlastnosti hydrogenuhličitanu hořečnatého na lidské tělo přitom nevděčíme pouze přítomnému hořčíku, ale především bikarbonátu, který je součástí bikarbonátového pufrovacího systému. Odpovídá za neutralizaci kyselých metabolitů v těle a stabilizaci pH krve. Působí tedy především jako antioxidant. 

Z toho vyplývá, že tvrdá voda, která obsahuje hydrogenuhličitan hořečnatý i hydrogenuhličitan vápenatý, může být nejen zdrojem hořčíku a vápníku, ale také bikarbonátu, který má na lidské tělo bezesporu příznivý vliv. Zajímavé, nemyslíte?

  • SeminarkyZa1
  • 18.05.2020
  • 0

RYCHLE VYŘEŠÍME, CO VÁS TRÁPÍ. VYBERTE SI NÍŽE.



JIŽ DO 12 DNŮ

Nečtěnější blog

Nezapomínejte na kyselinu listovou, důležitou součást jídelníčku

  • 06.07.2020
  • 0

Věděli byste, proč je kyselina listová tolik důležitá pro lidský organismus? Nebo ve kterých potravinách se nachází? To i mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Více

3 tipy na zpracování léčivých bylin

  • 06.04.2020
  • 0

Léčivé byliny jsou všude kolem nás. Stačí se v nich jen trochu vyznat, vyrazit na procházku a nasbírat si některé z nich na povzbuzení, pro případ nemoci nebo jen tak pro radost. Jaký způsobem je ale zpracovat, aby vám vydržely co nejdéle?

Více

Připravte si čaj nebo tinkturu z listů jinanu dvoulaločného

  • 24.06.2020
  • 0

Jinan dvoulaločný je zázračný strom, který představuje jakousi pomyslnou hranici mezi jehličnany a listnáči. Kořeny tohoto prastarého stromu – známého také jako Ginkgo biloba – sahají až do Číny, kde se jinan dvoulaločný stal důležitou součástí tradiční čínské medicíny. Přispívá k prokrvení celého těla a má tak pozitivní vliv na činnost mozku včetně kognitivních funkcí. Mimo jiné pomáhá i při potížích se studenými končetinami.

Více

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Plné znění pravidel pro zpracování osobních údajů. Další informace