Vyzkoušejte guaranu plnou energie

Vyzkoušejte guaranu plnou energie

Náročný den v práci, zkoušky, seminárky a další úkoly do školy nebo zkrátka těžké období si žádají přísun nové energie. Je na čase vyzkoušet guaranu, která v mnohém předčí tolik oblíbenou kávu.




Guarana plná síly a energie

Guarana je popínavá rostlina původem z Amazonie v Jižní Americe. Možná ji znáte také pod názvem paulinie nápojná.

Především v poslední době se této rostlině dostává poměrně velké popularity. Svou roli v tom hrají hlavně semena guarany, která jsou známá pro své povzbuzující účinky. Není se proto čemu divit, že se po usušení a nadrcení přidávají do energetických nápojů nebo doplňků stravy určených pro podporu vitality. Mimo to se guarana dává také do čajových směsí.

Guaranin a další obsahové látky

Stejně jako káva nebo čaj i guarana obsahuje kofein, který se označuje jako guaranin. V podstatě se jedná o synonymum kofeinu, a to včetně jeho účinků na lidské tělo. Kofein, respektive guaranin působí tak, že uvolňuje neurotransmiter acetylcholin, který přenáší nervové vzruchy v mozku a stimuluje tak jeho funkci. Také blokuje receptory pro adenosin, které se hromadí v mozku během dne a vyvolávají pocit únavy.

Guarana dále obsahuje tanin, theobromin a theofylin. Zatímco theobromin snižuje riziko vzniku rakoviny, theofylin pozitivně působí na nervovou soustavu. 

Guarana versus káva

Na rozdíl od kávy obsahují semena paulinie nápojné až 4× větší množství kofeinu. Stěžejní rozdíl mezi kofeinem v kávě a guaraninem v guaraně spočívá ale především v rychlosti jeho působení. Zatímco kofein v kávě působí velmi rychle a doslova člověka nakopne, guaranin se do těla uvolňuje postupně díky vazbě s nenasycenými mastnými kyselinami. Účinky kávy tak velmi brzy poleví a je potřeba si dopřát další šálek, kdežto s jedním nápojem z guarany si vystačíte až na několik hodin. Vyzkoušejte.

  • SeminarkyZa1
  • 25.03.2020
  • 0

RYCHLE VYŘEŠÍME, CO VÁS TRÁPÍ. VYBERTE SI NÍŽE.



JIŽ DO 12 DNŮ

Nečtěnější blog

Vše, co byste měli vědět o hořčíku ve formě sloučeniny zvané hydrogenuhličitan hořečnatý

  • 18.05.2020
  • 0

Hořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy. Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?

Více

Ginkgo biloba – zázračný strom nejen pro bystřejší mysl a lepší paměť

  • 12.02.2020
  • 0

Ginkgo biloba – strom známý také jako jinan dvoulaločný – má nepochybně své místo v tradiční čínské medicíně, kde se využívá již po staletí. Jaké jsou ale jeho účinky na lidský organismus?

Více

Seznamte se: omega-3 nenasycené mastné kyseliny

  • 22.04.2020
  • 0

Ryby a mořské řasy mají přinejmenším jedno společné, a to obsah omega-3 mastných kyselin, které hrají významnou roli v lidském metabolismu, přestože si je sami nedokážeme vyrobit a musíme je doplňovat prostřednictvím stravy. V případě některých onemocnění je jejich pozitivní účinek dodnes nejasný, navzdory tomu se však obecně považují za látky prospěšné pro správnou funkci mozku i srdce.

Více

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Plné znění pravidel pro zpracování osobních údajů. Další informace